Kategoriat
Soitin

Lähipuu Custom Telecaster

Lähellä kasvaneista puista rakennettu Custom Telecaster itselle. Sekä tarina että kitaran matka lankuista valmiiksi soittimeksi on pitkä. Aloitin kitaran vuosia ennen aikomusta perustaa yritys tai myydä tuotteita muille. Telecaster ei ikinä ollut omassa toivelistassa, mutta laitoin tämän itselle aluille samaan aikaan, kun aloitin kaverin Telecasterin rakentelun. Tarkoitus oli valmistaa ne samaa tahtia, mutta muut kitaraprojektit ajoi tämän edelle ja se jäi laahaamaan. Pikkuhiljaa sitä kuitenkin rakentelin jonkin aikaa, mutta lopulta motivaatio omaan Telecasteriin lopahti ja syy on hieman alempana.

Runko on paikallista haapaa, jonka keräsin tuoreena tukkina polttopuupinosta. Kansi on paikallista pihlajaa, joka kaadettiin työmaalta. Lapaviiluna on loimupihlaja, joka löytyi omasta klapikasasta. Kirveellä halkaisu paljasti hyvin puun loimuisuuden ja sen klapin säästin. Plektrasuojana on lahokuvioinen koivupahka, jonka kaveri oli metsänhoidon yhteydessä kerännyt parempaan talteen.

Kaulapuu on automatkan päästä noudettua lehmusta. Se myytiin vaahterana ja silloin ostoaikana vuosia sitten en erottanut puulajia, mutta nykyään se on selvä tapaus jo pelkän hajun perusteella. Kitaraa olin tehnyt jo hyvän aikaa, kun tämä asia minulle selkeni. Vaikkakin samaisesta lehmuksesta olin kolme kaulaa jo tehnyt, motivaatio projektiin lopahti. Kaksi tehdyistä kauloista on itselläni ja hyvin ovat toimineet. Se ei vaan tuntunut enää toiveprojektilta kun kaulakin oli kokopuinen ilman erillistä otelautaa. Aihiot jäivät useaksi vuodeksi verstaan hyllylle loisteputkilampun läheisyyteen, josta kaula muutti väriä ajan saatossa erittäin ruman keltaiseksi.

Uudet ideat vanhaan projektiin

Aikaa kului enkä missään vaiheessa raaskinnut luopua projektista -kaulaankin kun olin itse tehnyt yksitoimisen kaularaudan. Lopulta alkoi kertyä villejä ideoita kaulan suhteen ja motivaatio heräsi pikkuhiljaa. Kaikki puut olivat jo valmiiksi paikallisia, joten jatkoin ideaa laittamalla reilut otenauhamerkit käyttäen itse tai lähes itse kaatamia kotimaisia jalopuita. Otelaudassa on merkkeinä pihlajapahka, tuomipahka, luumupuu, omenapuu, koivupahka, raita, tammi, saarni ja kirsikka.

Rungon haapa oli mukavan loimuinen, joten halusin harjoitella siihen moniuloitteista väriä. Ajatuksena oli galaksin värit. Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikkakin päässäni suunnitelma vaikutti paljon hienommalta.

Kitara on lakattu kaksikomponentti lakalla ja kiillotettu kiiltäväksi. Virittimet ovat käyttämättömät, merkittömät ja käsittääkseni melko vanhat. Laadukkailta ne ovat käytössä vaikuttaneet. Talla on Klusonin sekä mikrofonit on Fender Deluxe 4-tie ja treble bleed kytkennällä.

Telecaster

Kyllä tässä on sitä Telecaster twängiä, jota olen tiettyihin soittohommiin kaivannut. Ja käyttöön tämä ehdottomasti tulee itse rakentamani Les Paulin rinnalle, josta ei sitä Telecasterin twängiä niin löydy. Haaparunkoinen Telecaster on myös melko kevyt, joten mukavaa vaihtelua sekin raskaampaan Les Pauliin verrattuna. Telecasterin matka lankuista kitaraksi oli pitkä, mutta sopiva mojo on saavutettu.