Kategoriat
Keittiö

Päätypuuleikkuulaudat

Mystipuun verstaan uusin tuote on ns. päätypuuleikkuulaudat, jossa puun syyt ovat pystysuunnassa leikkupintaan nähden. Päätypuun pinta on huomattavasti kestävämpi, kuin muun suuntaisesti sahattu, mutta samaan aikaan se on käytössä hellempi veitsille. Samaa voidaan kuvastaa isolla määrällä juomapillejä, jotka on niputettu yhteen ja asetettu pystyyn. Ne kestävät painoa, mikäli se tulee suurelta pinta-alalta, mutta terävä esine uppoaa pillien väliin, eivätkä ne mene rikki. Päätypuuleikkuulaudan vääntyileminen on myös huomattavasti vähäisempää.

Puut on siis oltava pystysuunnassa, mutta muuten tyyli on vapaa. Leikkuulaudoissa voidaan käyttää eri puulajeja, mutta kaikkien on hyvä olla kohtalaisen kovia. Vaaleaa puuta voidaan korostaa tummalla puulla ja puun omaa kuviota voidaan korostaa kääntämällä niitä vuorottain.

Päätypuuleikkuulaudoissa käytän mielelläni kotimaisia lajeja, mutta kuviota on hienoa korostaa esimerkiksi tummalla pähkinäpuulla, joka on maailmalla hyvin elinvoimainen. Kuvissa pihlaja sekä koivu/pähkinä leikkuulaudat. Käsitelty parafiiniöljyllä.